Grillspett med Ryggbit av Gårdsclarias
INGREDIENSER
(4 PORTIONER)
500 g ryggbit av Gårdsclarias
Grekiskt lantbröd
1-2 paket fetaost
1 hel gurka
1 burk kalamataoliver
1 grön paprika
300 g tomater
1 rödlök
1 kruka basilika
Oregano
Grillpinnar
Tzatsiki
1/2 Gurka
Salt
1 dl grekisk yoghurt
1/2-1 vitlöksklyfta
1 nypa timjan
Örtsalt
Teriyakimarinad
1 1/2 dl japansk soja
1 dl socker
1 1/2 msk risvinäger
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
GÖR SÅ HÄR
1. Om du har grillpinnar i trä, lägg dem i blöt minst 30 min innan du börjar grilla.
2. Skär Clariasen i kuber om ca 3 cm.
3. Ta alla ingredienser till marinaden och blanda samman i en skål. Lägg Clariasen i marinaden och låt marinera minst 30 min i kylskåp. Marinera gärna längre om möjligt.
5. Tänd grillen.
5. Riv halva gurkan på ett rivjärn och strö över lite salt så att vätskan dras ur gurkan. Låt stå och dra i ca 10-15 min och pressa sedan ur resterande vätska ur gurkan. Blanda sedan samman den rivna gurkan med grekisk yoghurt, pressad vitlöksklyfta och en nypa timjan. Smaka av med lite örtsalt
6. Skiva rödlök i tunna skivor. Skär gurka, paprika och tomater i lagom stora bitar till salladen. Lägg gurkan, paprika, tomater, oliverna och rödlöken på ett fat. Smula över fetaosten och strö över oregano över alltihopa. Toppa med basilika.
7. Trä clariaskuberna på grillspetten och lägg på när grillen blivit varm. Grilla spetten tills fisken har en innertemperatur på ca 65 grader.
8. Servera grillspetten med den grekiska salladen, ett gott grekiskt lantbröd och tzatsiki.
Vi hoppas att det ska smaka! Vill du hänga med oss på vår resa där vi ska rädda haven? Eller se mer av vårt dagliga arbete på gården? Titta då in på vår Instagram och håll utkik!