Glöm allt du vet om fisk – detta är gårdsfisk.
Clarias? Rödstrimma? Varför föder vi upp dessa två fisksorter och inte lax eller torsk kanske du undrar? Jo, det finns nämligen några otroligt relevanta anledningar till varför – här kommer de viktigaste.
Och här har vi dem.
Gårdsclarias™
Lat: Clarias gariepinus
Svensk handelsbeteckning: Afrikansk ålmal
Vår Gårdsclarias är född och uppvuxen i Sverige, i naturen lever den i sötvatten i Afrika och Asien och är den sjätte mest konsumerade fisken globalt. Den kan användas till mycket och tål en god del smaktillsättning. I konsistensen är den fast, och påminner mer om ljust kött än fisk. Tänk inte traditionell fisk. I rått tillstånd är Gårdsclarias relativt neutral. Den passar bäst att stekas samt ugnsbakas eller grillas. Det som också är spännande med Gårdsclariasen är att den tål högre temperaturer, det är en fisk som inte blir torr.
Rödstrimma™
Lat: Oreochromis niloticus
Svensk handelsbeteckning: Niltilapia/Tilapia
Vår Rödstrimma är född och uppvuxen i Sverige, i naturen lever den i sötvatten i Afrika och Asien och är den fjärde mest konsumerade fisken globalt. Filén är saftig, har ett vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt. Fisken har en vacker marmorering, det är därför vi kallar den rödstrimma, det latinska namnet på fisken är Tilapia. Rödstrimma är en kulinarisk kameleont som passar såväl med koriander och lime som med pepparrot och brynt smör. På grillen är den en stjärna, gärna helgrillad. Se det som den nya ”torsken”, ”abborren” eller ”gösen”. Helt enkelt en jättebra fisk.